Rozhovor s jednatelem

Podle čeho by si měl zákazník vybrat okna?

Vždy záleží na požadavcích zákazníka. Jiná okna se používají pro rekonstrukce a jiná do novostaveb. Tudíž by měl vybírat dle parametrů, které požaduje a které okna dokážou splnit, nikoliv vždy slepě pouze podle ceny. Dále se pak samozřejmě může spolehnout na doporučení již osazených produktů, kde je výsledek vidět.

Jak zákazník pozná kvalitní výrobek?

Velice těžko. Na první pohled je to málokdy vidět. V dnešní době se různí výrobci schovávají za vysoký počet komor, trojskla či třídu profilu. Ani jedna z těchto vlastností však sama o sobě ještě kvalitní okno nezaručí. Důležitý je hlavně koeficient tepelného prostupu okna ( zjednodušeně – množství tepla, které unikne oknem ven) při výpočtu finálního rozměru, nikoliv pouze jen v certifikátu, kde je zpravidla použité okno s nejpřijatelnějšími rozměry. Toto číslo by mělo být co nejnižší. Dále se zaměřit na středové těsnění, kompletní výztuhy nejen okenního rámu, ale i křídla, a tzv. teplé distanční rámečky mezi skly, odolnost vůči zatížení větrem, vodotěsnost, průvzdušnost atd. Těch parametrů je samozřejmě více, proto je vždy nejlépe se obrátit na někoho zkušeného z oboru.

Existuje spousta druhů oken (dřevěná, plastová, hliníková). Kam byste určitý druh doporučoval?

Co se týče již zmíněného tepelného prostupu okna, tak v dnešní době již výroba pokročila tak, že všechny tři zmíněné materiály jsou schopny se dostat až na hodnotu pro pasivní a nízkoenergetické domy. Tudíž musí přijít do úvahy další parametry, jako jsou životnost, funkčnost, cena, ale i desing. Co se týká životnosti a zároveň velmi dobré funkčnosti, nízká teplotní roztažnost při extrémních rozdílech teplot – mráz v zimě, horko v létě, je jednoznačně nejlepší hliník. Podobně je na tom i dřevo, které má však tu nevýhodu, že je nutno v určitých periodách přistoupit k jeho renovaci.  Naproti tomu je hliník prakticky bezúdržbový. Co se týče ceny, tak zde je číslo jedna plast, právě to z něj dělá nejprodávanější materiál na trhu.

Existují také různé druhy skel. Mohl byste nastínit, jaké jsou v nich rozdíly?

Nejviditelnějším rozdílem je dvojsklo a trojsklo. Liší se nejen v tepelném prostupu, trojsklo má až o 40% lepší hodnoty, ale i, a to málokdo ví, ve světlosti a solárním faktoru. Jedná se o světlo a teplo, které projde do interiéru ze slunečního záření. Zde zase má lepší hodnoty dvojsklo. Dalším požadavkem našich zákazníků je možnost zvolit zasklení bezpečnostním sklem. To lze v zásadě rozdělit na dva druhy. A to na skla kalená a lepená. Kalená skla jsou tvrzená tepelnou úpravou. Je velice těžké takovéto sklo rozbít. Rozlamuje se na malé a neostré kousky – stejný princip jako ve sklech u aut či letadel. Lepená bezpečnostní skla jsou kombinací více skel slepených do sebe bezpečnostní folií. Ve výsledku rozbité sklo drží folie pohromadě a velice těžko se přes něj pak dá proniknout. Dále existují různé druhy ornamentních skel které umožní prostup světla, ale jsou z venku neprůhledná. Používají se nejvíce do koupelen a vchodových dveří

Doba je rychlá a vše se posouvá dopředu. Jaký je ten největší boom ve světě oken momentálně?

Za mě jsou to jednoznačně zdvižně posuvné systémy dveří. Jedná se o tzv. HS portály. Je to systém, který nezabere v interiéru ani milimetr při otevření, a konstrukce a usazení jeho hliníkového prahu zajistí, aby dveře byly bezbariérové. Má také tu výhodu, že lze vyrobit i ve velkých plochách a hlavní křídlo pohodlně obslouží i malé dítě.

Co vše může způsobit neprofesionální montáž?

Především netěsnost oken a špatnou funkčnost oken, popřípadě při nepoužití difuzních uzávěr se může vyskytnout i plíseň. Špatné podložení či nepoužité podkladní profily můžou způsobit také statické problémy celého prvku, praskání skel či trhliny v omítce. Nepoužití purenitu pod vchodové a balkonové dveře, stejně tak pod HS portály může způsobit tepelný most, který se projeví promrzáním kolem prahu.

Okna a dveře přece jen nepatří mezi nejlevnější vybavení. Je zde něco, na čem se dá ušetřit?

Jelikož se jedná o jeden z nejdůležitějších prvků stavby, tak opravdu nedoporučuji šetřit ani na jednom z aspektů oken. Vždyť je to investice prakticky na celý život a pokud investujete správně, ušetří Vám do budoucna nemalé prostředky na energiích.